Metro Manila - Reisverslag uit Manila, Filipijnen van Willem en Paulien Groen - WaarBenJij.nu Metro Manila - Reisverslag uit Manila, Filipijnen van Willem en Paulien Groen - WaarBenJij.nu

Metro Manila

Door: Willem en Paulien

Blijf op de hoogte en volg Willem en Paulien

09 Juli 2010 | Filipijnen, Manila

Time flies when you're having fun! Vandaag is het exact 5 maanden geleden dat we uit het koude Nederland vertrokken (dat is nu niet meer zo zagen we; lekkere hittegolf ;)?)

Na nog een goede tijd met de Chinese studenten in Beijing te hebben gehad en een toch wat emotioneel afscheid zijn we vorige week donderdag 1 juli onze reis naar Manila gestart, via Hong Kong. De 24 uur in de trein waren wederom vermakelijk en vrijdag kwamen we aan in een zonovergoten Hong Kong aan; dat hadden we de vorige keer niet meegemaakt, dus het leek weer een compleet nieuwe stad. In een gezellige Irish Pub hebben we van de overwinning van Oranje kunnen genieten. Ook zijn we de grote stad even ontvlucht door naar een van de vele eilandjes van Hong Kong te gaan; heerlijk!

Maandagmiddag vlogen we van Hong Kong naar Manila, waar we werden opgewacht door Jen van OMF. Deze leuke Canadese lady werkt al 17 jaar op de Filippijnen en bij haar wonen we nu in huis! Onze andere huisgenoten zijn: een Filippijns stel, een Amerikaans meisje, een Nederlands meisje, de niet al te aantrekkelijk – maar allerliefste - hond ‘Cuddles’ en twee jonge katjes. Een gezellige, bonte en internationale bedoening, máár met de Dutchies in de meerderheid! Dinsdag begonnen we met een introductie training over de Filippijnen en Manila. Na een wat brak nachtje door het mooie potje voetbal heeft Jen ons op sleeptouw genomen en wat van het centrum van Manila laten zien. Lopend door Manila lijkt het niet op een stad uit de Afrikaanse landen of Beijing, maar het heeft een geheel eigen sfeer. Spaanse en Amerikaanse invloeden zijn duidelijk zichtbaar. De mensen zijn wederom vriendelijk en zien eruit als een mix tussen Latinos en Chinezen. De kenmerken van een grote stad zijn zeker aanwezig: erg veel verkeer, uitlaatgassen, lawaai en af en toe onaangename luchten. Verder is het hier behoorlijk warm en lopen de straaltjes zweet constant over je lichaam. Het regenseizoen komt nu net langzaam op een gang, en snelopkomende regenbuien met bijbehorende storm en onweer brengt zo nu en dan verkoeling, maar ook overstromingen op vele plekken.

Afgelopen donderdag hebben we kennis gemaakt met ons werkgebied voor de komende tijd; de urban poor areas in Manila. In Manila leven zo’n 12 tot 15 miljoen mensen, waarvan 4 miljoen mensen in 10.000 verschillende sloppenwijken. Het project waar wij bij betrokken zijn heet ‘Bukang Liwayway’ (BL) wat betekent ‘dawn for the poor’. BL werkt vanuit een holistische benadering onder de armen. Ze doen aan community development door middel van o.a.: gezondheidsvoorlichting, onderwijs, levensonderhoud programma’s en het verstrekken van microkrediet. Hun visie is ‘Discipled urban poor transforming communities’. Door dit alles heen is het geloof in Jezus het belangrijkste en worden er steeds meer huiskerken en Bijbelstudies gestart om mensen verder te helpen in hun geloof. Donderdag hebben we het Livelihood Centre bezocht, waar mannen en vrouwen o.a. ansichtkaarten en boekenleggers maken. Met de opbrengsten hiervan kunnen kinderen van deze werknemers in een sponsorprogramma en kunnen ze naar school en krijgen de mensen zelf wat geld uitgekeerd voor dagelijks levensonderhoud. Daarnaast zijn we in de Pre-school (kleuterschool) geweest waar kinderen van 3 tot en met 6 jaar 5 dagen in de week voor 2 uur komen in 3 verschillende shifts. Er is maar 1 volwassen leraar en wij gaan vanaf volgende week proberen haar een beetje te ontlasten. Daarna zullen we onze werkzaamheden waarschijnlijk uit gaan breiden naar andere onderdelen van de community development. Later op de dag hebben we rondgelopen in de sloppenwijken en gesproken en gebeden met verschillende mensen. Het is erg bijzonder om te zien hoe vriendelijk de mensen zijn en hoe dankbaar ze zijn om gebed te ontvangen.

Nu gaan we het weekend in, met zondag op maandag natuurlijk de finale tussen HOLLAND en Spanje. We gaan met een aantal Nederlanders van OMF naar een café dat gerund wordt door een Nederlander en waar waarschijnlijk nog wel meer Dutchies te vinden zijn :). We hebben er zin in en zijn optimistisch gestemd!!

Via de volgende linken kun je foto’s bekijken van onze dagen in Hong Kong:

En van onze tijd in Manila tot nu toe:

Daarnaast hebben we een Filippijns nummer +63 9283105514 en zijn we ook via Skype goed te bereiken (naam: willem.groen). Het is hier 6 uur later, dus dat is even iets om rekening mee te houden!

We hebben weer een nieuwe taal voor jullie: TAGALOG. De Filipinos zouden met het volgende afsluiten ‘Babay’,

Willem & Paulien

• 09 Juli 2010 - 13:59

Zussie Roos:

joehoeee P&W! leuk weer wat te lezen en vooral te zien! wat een mooi bekkie heeft die hond zeg, not:P en ook een erg sexy badpak pientje,vind wim vast heel aantrekkelijk!
    en die foto van jullie 3 met dat oranje petje op in de auto lijk je echt sprekend op mama!!
    hoe is het verder?
    IK BEN GESLAAGD:D
    de zweden zijn nu hier, alleen lisanne is helaas niet meegekomen:( die moest onverwacht veel werken dus die kan k na anderhalf jaar nog niet zien:( misschien gaan we begin september met lies en iris naar londen toe:D om elkaar toch even te zien! nou heel veel plz!

mis jullie!
    dikke kus roos

• 09 Juli 2010 - 17:44

Piep En Mam-sy:

Hai lieverds,
    Het ziet er allemaal weer goed uit. We voelen mee met jullie wat de warmte betreft...pff.
    Mooi dat jullie het tot nu toe overal nog naar de zin hebben gehad, hier gaat het vast ook weer lukken. We bellen gauw een keer.
    Dikke knuffel van ons.
    XX

• 09 Juli 2010 - 19:25

Bas En Lien:

Lieve Plien en Wim,

Wat houden jullie het thuisfront toch op een leuke manier op de hoogte van jullie ervaringen! Fijn om te horen dat het goed met jullie gaat.
    Lieneke heeft net haar artikel opgestuurd, ze is dus klaar met haar master (ben nu nog trotser op mijn lieve vrouwtje)!!! Wij gaan heerlijk van de vakantie genieten (weekje france en 2 weekjes kreta). Wat grappig dat jullie Sanne zijn tegengekomen. Ze zat bij mij op school, weet alleen niet zeker of ik haar nog les heb gegeven, ik dacht het wel. Doe haar de hartelijke groetjes! Na de vakantie gaan we een baan zoeken voor Lien, huis te koop zetten en op naar Amsterdam. Alleen begint het mij ons wel erg te kriebelen als we jullie reisverslagen lezen! Veel liefs en zegen de komende periode, het gaat jullie goed.

Liefs Lien en Bas

• 09 Juli 2010 - 20:19

Tien En Lieuw:

Geweldig!! Elke keer weer zo leuk om te lezen en te kijken! Die sloppenwijken zijn natuurlijk wel ff shocking....en dat badpak Plien...hahaha!!
    Succes met de kleutertjes! En tot snel!

Dikke kus lieverds!

• 10 Juli 2010 - 05:01

Carin Kops:

Wat maken jullie toch leuke, mooie, indrukwekkende dingen mee!!!
    Elke keer weer erg bijzonder om te lezen... Wat mooi dat jullie je zo kunnen laten gebruiken zeg!

En die mooie ogen van die prachtige kinderen he?! ... echt om te smelten!

Veel plezier en zegen op jullie nieuwe honk!

Liefs uit Lelystad, Carin

• 10 Juli 2010 - 09:13

Maarten Pellenbarg:

Tijd gaat inderdaad snel zeg, 5 maanden alweer...!

Mooie plekken en lieve mensen, wat wil je nog meer. Ik neem aan dat jullie internationale huis lekker oranje kleurt nu met het WK, go dutchies! haha. Geniet ervan daar!

Succes zondag...

• 10 Juli 2010 - 09:25

Heit En Mem:

hai lieverds,
    wat leuk weer zulke prachtige foto's en verslag te zien. het doet ons goed te zien dat de oranje petjes zo goed van pas komen, maar het oranje masker is echt super! zondag een gezellige finale.
    vanmiddag gaan we naar diever voor de verjaardag van sjoerd en marit. dikke tut h&m

• 12 Juli 2010 - 10:40

Chris En Ria:

Lieve luitjes,
    we zijn steeds weer onder de indruk van jullie belevenissen, dankzij jullie verslagen en de leuke foto's!
    Fijn dat alles zo goed gaat tot nu toe. Succes met de opdracht in Manilla.

De Vrede van God zij met jullie én met alle mensen die God op jullie pad brengt!

Liefs en groetjes uit een lekker warm Reeuwijk.

• 16 Juli 2010 - 06:27

Frank:

He toppers

Wat heerlijk om jullie belevenissen te lezen en oh oh oh wat ben ik jaloers op jullie fantastische fotolocaties!!!

• 17 Juli 2010 - 16:58

Jurjanne:

He fijn te horen dat jullie goed zijn aangekomen in Manilla. Wij beginnen met de lang gedroomde keuken en een nieuw huis.
    Met de kids gaat het goed.
    De schrik zit er naar de bomb blast goed in. "even naar de winkel is er niet meer bij". We beseffen ons dat we door het oog van de naald zijn gegaan. Een rare gewaarwording.
    Cindy van de nailstudio bij de shoprite heeft de aanslag niet overleefd.

Nou suc6 daar mensen. We denken aan jullie.
    Geniet.
    Jur