Kwa heri Tanzania
Door: Willem en Paulien
Blijf op de hoogte en volg Willem en Paulien
19 Mei 2010 | Tanzania, Kendwa
Het is dinsdag 18 mei, 07.40 u, en we zijn net ontwaakt uit een diepe slaap met een heerlijk constant geluid van een hard draaiende ventilator; de klamboe wappert en de eerste zonnestralen komen door de kiertjes van de gordijnen. Tijd om lekker naar buiten te gaan en van ons laatste hele dag Zanzibar te gaan genieten. Voor we dat doen eerst nog even een verslag van onze reisverslaggevers rechtstreeks van een klein verandaatje op 50 meter van het strand :).
Nog 2 nachtjes slapen en dan zeggen we ‘Kwa heri Tanzania’ – ‘tot ziens Tanzania’ en verlaten we dit prachtige land, waarin we op veel verschillende plekken hebben gezeten: wat dagen in de hoofdstad Dar es Salaam, 3,5 week project in het Zuiden en ruim 2 weken vakantie met Willem zijn ouders in het Noorden van Tanzania en Zanzibar!
Het was nog even hard werken, maar precies op tijd hebben we ook ons onderzoek in het dorpje Naliendele goed af kunnen ronden. We hebben dezelfde interviews gehouden als met de mensen in Chakama, maar wat we toe hebben gevoegd zijn gesprekken met een heel aantal boeren om er achter te komen hoe ze er tegen over staan om in de toekomst een coöperatie van boeren op te richten en hun cashewnoten zelf te gaan verwerken, zodat ze een hogere prijs voor hun noten kunnen krijgen. Het lijkt er op dat de boeren daar zeker positief tegenover staan!
Naast het ‘werk’ hebben we nog een heerlijke tijd in het Beachhouse van Father Withmar gehad. Veel verschillende mensen ontmoet die naast ons ook in het guesthouse verbleven en een leuke tijd gehad met het onverwachtse bezoek van familie Spuij uit Masasi, waar we een paar weken daarvoor waren geweest voor het onderzoekje in Chakama. Ook hebben we genoten van Tanzaniaanse kerkdiensten met prachtige dans en zangoptredens, maar ook ellenlange preken in het Swahili. In alle diensten waren we de enige mzungu’s, weden we als VIPS behandeld en werd er ook verwacht dat we een bijdrage leverden (zie foto). Na een dienst hebben we gegeten bij Geoffrey (een Tanzaniaan van het project) en van een heerlijke maaltijd (waardoor de gastvrouw niet naar de dienst had gekund) genoten op banken met wederom prachtige kleedjes.
Laat in de avond op Koninginnedag kwam er voor ons hoog bezoek aan in Tanzania. Omdat het de laatste dagen langs de kuststrook erg veel had geregend, waren de wegen nog slechter geworden en reden alleen de onbetrouwbare bussen het beroerde stuk van Mtwara naar Dar. Tja, dus noodgedwongen vliegen…maar wel precies op tijd om in Dar nog even Koninginnedag te vieren op het ambassadefeestje en om ons hoge bezoek op de airport te verrassen! Vlak er voor had Willem zijn ouders nog gesproken en verteld dat we vastzaten in het Zuiden van Tanzania, dus de verbazing was zéér groot om ons ineens ‘joehoe’ te horen roepen! Ontzettend leuk om elkaar weer te zien en zoveel tijd samen te hebben. Daarnaast hadden ze allemaal kaartjes en leuke/lekkere/handige producten uit NL meegenomen, super!
Na een paar dagen Dar es Salaam, was het tijd om heit en mem te laten ruiken aan het echte reizigersleven en een Afrikaans bustochtje van Dar naar Arusha aan te gaan. Erg vroeg uit de veren samen met de gesmeerde broodjes oude kaas en hagelslag (mmm) om vervolgens 10 uur later in Arusha aan te komen. Onze safari (wat in het Swahili gewoon ‘reis’ betekent) ging bijna beginnen! De volgende ochtend opgehaald door onze driver en gids ‘Daudi’ waar we ontzettend veel lol mee hebben gehad. Ook waren we erg tevreden met de prachtige groene landrover defender, die ons over menig slecht wegdek vol met modder, kuilen en hobbels nooit in de steek heeft gelaten. We hebben genoten van de eindeloze vlaktes van de serengeti en de bijzondere landschappen van de Ngorongoro krater en al het wild dat daar leeft. En ondanks het regenseizoen hebben we toch de BIG 5 mogen spotten! Alleen een beetje jammer dat we met onze miezerige cameraatje het jachtluipaard en de neushoorn niet zo mooi vast hebben kunnen leggen vanwege de afstand… We hebben luxe gekampeerd in safaritenten op bijzondere plekken, met een bijna één-op-één verzorging vanwege het laagseizoen :).
Op Moederdag zijn we speciaal voor mem naar het exotische Zanzibar gevlogen, een mooier Moederdag kon ze zich niet wensen, want mem was na een toch wel frisse safari wel toe aan wat warmte en bronzering van de zon. Eerst een paar nachten Stonetown, vervolgens een paar nachten genoten aan de noordwestkust van Zanzibar (Kendwa) in een houten hutje óp het strand en omdat we ook wel erg nieuwsgierig waren naar de oostkust, maar ook omdat we de ‘full moon party’ niet wilden afwachten, zijn we de laatste 2 nachten in Matemwe geweest. Het kleinschalige resort voor ons alleen met een zeer bijzondere gastheer ‘Omar’ (op de foto in het van Willem kado gekregen Pina Colade t-shirt).
En toen kwam er weer een moment van afscheid nemen wat nooit leuk is… Heit en mem op de ferry weer naar het vaste land en raar te beseffen dat zij binnen een halve dag weer in NL zijn en wij weer door gaan. Zoals gezegd hebben wij vandaag onze laatste volle dag Zanzibar (Kendwa) om morgen de boot naar Dar te nemen en donderdagochtend vroeg heel wat uurtjes te gaan vliegen om via Johannesburg vrijdagochtend in Hong Kong uit te komen. Het Azië avontuur gaat beginnen en we zijn zéér benieuwd! Zondag vliegen we door naar Beijing, waar we onder andere Wouter en Julia gaan ontmoeten.
Foto’s van onze laatste tijd in Mtwara zijn te vinden via deze link:
Foto’s van onze tijd met heit en mem zijn hier te vinden:
Mungo awabariki! (God bless you)
Liefs, Willem en Paulien
19 Mei 2010 - 14:11
Lies:
oooh wat heerlijk om dit weer te lezen en alle foto's te zien! Echt super! En nu naar weer een heel ander land, spannend!
tot mails!
kussen Lies -
19 Mei 2010 - 15:28
Heit En Mem:
We hebben weer eventjes geroken aan die super tijd samen met jullie in dat heerlijke Tanzania. Paulien, je hebt weer prachtige foto's uitgezocht met leuke teksten. Goeie reis naar China; we love you.
Heit en Mem -
19 Mei 2010 - 15:59
Suuz:
Wauw, wat een mooie foto's! Ze maken het verhaal lekker levendig. Fijn om weer wat van jullie te horen, ik was benieuwd naar jullie belevenissen.
Succes met het afscheid van Afika en het wennen aan Azië. Jullie ook God's zegen.
Liefs Suzanne -
19 Mei 2010 - 16:01
Pieter:
jullie foto's van serengeti doen mij 1977 weer herinneren. Toen was ik daar samen met een aantal lui van OM. Jullie genieten lekker zo te lezen, blijven doen.
Ik hoop dat je goed oefent met preken voor als je terug bent. -
19 Mei 2010 - 17:43
Door:
Yes! En daar was het mailtje weer ;-) Wat een mooi land zeg! Was weer fijn en leuk om te lezen en foto's te kijken. Goede reis naar Hong Kong! Zal wel weer heel anders zijn! Liefs, xx -
19 Mei 2010 - 18:52
Joyce:
Wat heerlijk om weer een verhaal van jullie te lezen. Ik keek ernaar uit! Prachtige foto's!!
liefs. -
19 Mei 2010 - 19:44
Tien:
Wat heerlijk weer om jullie belevenissen te lezen en vooral die foto's....ze zijn geweldig! Dankjewel dat we weer even mochten meekijken! Super trots op jullie! Dikke kus & knuf -
20 Mei 2010 - 08:03
Floor:
Lieve Willem en Polly,
heerlijk om weer een update te krijgen. Met de foto's (en lekker droog commentaar)erbij krijg ik helemaal een goed beeld van jullie fantastische avontuur. Geniet ervan. Nu bijna in Azië!
Liefs -
20 Mei 2010 - 13:37
Veronique:
Wat gaat het allemaal ongeloofelijk snel... Nu alweer naar Hong Kong!
Ik geniet enorm van jullie mooie verhalen! En natuurlijk de foto's (Enorm moeten lachen om de foto met de kleedjes!)
Liefs Veronique -
21 Mei 2010 - 16:02
Maarten Pellenbarg:
Wat een mooie ervaringen weer zeg, pfff... Goed verloop van de foto's om een beeld erbij te krijgen!
Blijf het een mooi verhaal vinden dat jullie zoveel goeds doen, succes in Azie, gaat helemaal goed komen denk ik!
Gr. Maarten -
22 Mei 2010 - 10:23
Anne-Marlijn:
Hoi Paulien en Willem,
Zo ik heb even jullie foto's doorgewerkt! Wat geweldig om te zien! En helemaal leuk om een beetje een beeld te krijgen van Bulamu, waar we van de zomer heen gaan.. En nu reizen door Azië?? Wauw! Grappig, 2 weken nadat ik terug ben uit Oeganda ga ik ook naar China! Geniet er van en doe de groten aan Wout en Julia!
Anne-Marlijn -
22 Mei 2010 - 12:13
Mam-Sy:
Hé skatties,
Wat heerlijk om jullie belevenissen te lezen en te zien! Jullie zitten inmiddels weer in een ander werelddeel...ben benieuwd naar jullie ervaringen daar. Geniet ervan!
Hele dikke knuf van mam-Sy -
23 Mei 2010 - 19:08
Rianne:
Wauw! Weer een feest van herkenning! De kleedjes, de supermarkt, Tusker, zebra's, View Point Ngorogoro, verplicht massai-sieraden dragen, wit strand/azuur blauwe zee enz enz! Bedankt dat ik door jullie weer even in Tanzania mocht zijn!
Veel zegen in Azie! Ook dan zal ik jullie weer volgen.
Groetjes!
Rianne