Arrived in Tanzania
Door: Willem en Paulien
Blijf op de hoogte en volg Willem en Paulien
05 April 2010 | Tanzania, Dar es Salaam
JAMBO!
Zittend op een plastic stoeltje aan een gammele houten tafel met een koud biertje zitten we op het terras van een YMCA hostel in Dar es Salaam! Sinds zondag 4 april geen Uganda meer, maar TANZANIA! Na een goede vlucht en op airport Dar es Salaam bestormt te worden door hordes opdringerige taxidrivers zijn we in ieder geval op een aardig goede overnachtingsplek gekomen.
Eerst nog even een terugblik op onze laatste 1,5 week Kampala. Voor het eerst merkten we hoe lastig het is op verre afstand te zitten als er thuis verdrietige dingen gebeuren. Zo is vrijdag 26 maart Pake Sjoerd (pake van Willem) overleden op de leeftijd van 91 jaar en nu net afgelopen donderdag is ook een oudtante (92 jaar) van Willem heengegaan. Natuurlijk fantastische leeftijden en voor beide geldt dat het zo goed is. Gelukkig gaan we over 4 weken al de ouders van Willem ontmoeten en nemen ze iig een video-opname van de begrafenis van pake mee.
Naast deze verdrietige dingen ging het leven in Kampala door. Zo is Willem met Gerard, Chris en 4 jongens van Bulamu naar het gebied van de aardverschuiving geweest om hulpgoederen te brengen. Het was een bijzondere ervaring. Met name ook voor de jongens die soms nog nooit zo ver buiten Kampala zijn geweest en het fantastisch vonden de mensen van hun land te kunnen helpen en konden genieten van de bijzondere gelegenheid in een hotel te slapen en zoveel te eten als ze wilden :)!
Met het Masterplan is ook nog een flinke slag gemaakt. We hebben een goed concept af kunnen leveren waar het Kinderdorp mee voor uit kan de komende 5 jaar. Met de bouw van de speeltuin is nog niet begonnen, omdat het benodigde bedrag nog niet binnen is. De collecte tijdens de begrafenis van pake Sjoerd was voor Bulamu bestemd, dus weer een stapje in de goede richting!
Verder stond deze laatste 1,5 week in het teken van afscheid nemen. Afgelopen donderdag zijn we uit eten geweest met Joseph en Chris en Jurjanne. Het was een geslaagde avond en we hebben Joseph zijn indrukwekkende levensverhaal gehoord. Je kunt zijn verhaal o.a. lezen in het boek ‘Vergeten Kinderen’ van Ingrid van Diest.
De dag erna was het natuurlijk Goede Vrijdag en hebben we afscheid genomen bij Bulamu Children’s Village. Hier in Uganda vieren ze Pasen uitgebreider dan dat wij dat gewend zijn. In het kinderdorp was het één groot feest en hebben we ontzettend genoten van de zang en danskunsten, het avondmaal met soda en sweet bread, de brandende kaarsjes in het donker en de vele zweterige knuffels aan het eind van de avond toen wij gedag gingen zeggen aan alle 247 schatten van kinderen!
Zaterdagavond hadden we ons afscheid van alle leuke dutchies die we hier hebben ontmoet met zelfgemaakte internationale gerechten als pannenkoeken, nasi, lasagne & stokbrood met kruidenboter. Eerste Paasdag nog een laatste bezoek aan Watoto gebracht voor een Paasdienst en daarna richting Airport vertrokken.
Reflecterend op Uganda als onze eerste bestemming zijn we erg tevreden en hebben we genoten!
Het gaat rap nu we alweer 2 maanden onderweg zijn en in het 2e land zijn gearriveerd. Ons plan is 2e Paasdag een beetje te chillen en uit te zoeken hoe we het beste in het Zuiden van Tanzania kunnen komen op het volgende project van de cashewnoten. Het liefst gaan we zelf rijden en een auto huren. Over een tijdje kunnen we jullie vast meer vertellen over onze belevenissen hier!
Aangezien we nu in een gammel intercafe zitten, lukt het even niet foto's te uploaden. Die houden jullie nog tegoed!
Veel liefs, W & P
05 April 2010 - 10:54
Gert Van Dorsten:
Hey P@W,
Fijn dat jullie veilig zijn gearriveerd. We vroegen ons vanmorgen nog af hoe het met jullie zou zijn. Goede reis verder naar de cashew's!
XX de Piep -
05 April 2010 - 17:22
Samuel:
goed van jullie te horen en ook nog gecondoleerd. veel sterkte, ik weet wat het is om op afstand als geliefden overlijden...!! be in touch! -
05 April 2010 - 18:12
Wil Snetselaar:
sorry voor de verdrietige berichten ,hadden jullie goede contacten met pake sjoerd en je oudtante?Fijn is de technische vooruitgang:email,video..
Ik ben zelf 3van mijn4 grootouders verloren tijdens mijn Afrika tijd,maar hoorde dat weken na hun overlijden.
Heel veel plezier op de volgende plek. -
05 April 2010 - 20:12
Frannie:
He schatjes,
Goed om weer van jullie te horen via de weblog! Gecondeleerd met pake en tante, idd mooie leeftijd en hebben nu het echte leven. Daarin mag de hele familie hopelijk troost in vinden.
Veel fun en Gods zegen in jullie cashew adventures! kiss -
05 April 2010 - 20:12
Frannie:
He schatjes,
Veel fun en Gods zegen in jullie cashew adventures! kiss -
05 April 2010 - 22:50
Joost:
He lieverds!
Stuur snel een lange mail!
X Joost -
06 April 2010 - 07:27
Maarten Pellenbarg:
Willem,
Gecondoleerd kerel, absoluut naar als je ver weg zit en dit soort dingen gebeuren...
Tandjes, gaat wel weer snel die eerste maanden zeg. Succes met de cashewnoten mensen!
07 April 2010 - 09:08
Groep I Uit Assen:
Hallo Paulien en Willem,
Hoe gaat het daar? Juf heeft over jullie verteld.
Wij gaan werken aan het thema Afrika. We hebben al spullen meegenomen, een trommel, kleding uit Afrika, een masker, luipaarden, tijger, een mooi boek en een armbandje. We vinden het thema Afrika heel leuk!
Groetjes groep I
07 April 2010 - 10:08
Doruz:
HAAI!
Fijn dat jullie goed zijn aangekomen in Tanzania.
Ik las zojuist het verdrietige bericht. Gecondoleerd voor jullie beide. Hoop dat jullie dmv de videobeelden toch een 'goed' beeld mogen krijgen van de begrafenis. Sterkte!
Verder; jullie schrijven leuk!
En Pien, dat ik zelfs van jou een smsje kreeg voor mijn verjaardag! Heel attent van je, THNX!
Het ga jullie goed en hoop snel weer op foto's!!! :-)
XXXXX -
07 April 2010 - 19:22
Mam-Sy:
Hai lieve Willem en Paulien,
Al onderweg naar het zuiden, of misschien inmiddels gearriveerd?
Ik ben benieuwd naar de volgende verhalen. Jullie schrijven inderdaad echt heel leuk. Iets om naar uit te kijken! Een hele goede tijd in Tanzania gewenst.
Dikke knuf, mama XX -
08 April 2010 - 17:56
Rianne:
Allereerst gecondoleerd. Verdrietig om ook nog eens zo ver weg te zijn. Sterkte.
Leuk dat jullie in Tanzania zijn aangekomen, ben nu al benieuwd naar foto's om het heimwee gevoel compleet te maken :-). Als jullie nog leuke adresjes nodig hebben in Tz of Zanzibar, laat het even weten, ik weet er genoeg! The Passionist Fathers of Soma Biblia (beide ong 25.000 THS voor 2 pers all in) is in ieder geval een beter alternatief voor YMCA in Dar es Salaam en voor een middagje relaxen aan het strand is White Sand een aanrader. 's Avonds kun je lekkere pizza's eten bij Saverio (vlak bij Passionist Fathers).
Geniet er van!
Liefs Rianne -
09 April 2010 - 06:01
Nijland:
Jambo Bwana en Wipi, Poa en-zo-voorts (driekwart van het Swahili bestaat uit Jambo-variaties volgens mij).
Geniet van het heerlijke Tanzania en als je de kans nog krijgt, pak een bultje (Kilimanjaro) mee!
Veel geluk daar!!
Leuk verslagje!
Groetjes van Gerard en Baukje! -
14 April 2010 - 09:24
Frans S.:
Ahaaa, bekend terrein, leuk hoor om al jullie foto's en verhalen van de afgelopen weken te bekijken en lezen. Ben benieuwd naar jullie ervaringen in T'zania, m.a.w.: ik houd jullie i/d gaten:)Geniet ervan!
Grtz-Frans -
16 April 2010 - 13:22
Adriaan En Jelma:
Ha W&P,
Nog gecondoleerd met dit verlies. Lastig om dan zo ver weg te zitten inderdaad.
Daarnaast zijn we erg onder de indruk van alle verhalen! Goed om jullie zo te volgen en veel succes en zegen met alle avonturen!!
All the best uit Rotterdam.